Males pràctiques en jardineria (IV)

Abans de podar, hem de pensar quin és el motiu per fer la poda.

Posem un cas pràctic.  Aquesta avinguda de lledoners. Calia fer la poda? Molestaven les branques, al pas de vianants o a la circulació motoritzada? No veig en  cap cas motiu de poda. Llavors perquè fer aquesta refaldada brutal?

Segona qüestió, si suposadament calia podar, que es molt suposar, segur que així no s’havia de fer.

Tercera qüestió, estèticament no m’ agrada, queda molt artificial, però en això no m’ hi vull ficar, ja que en qüestions d’estètica cadascú te la seva. Per això, en aquest bloc ens centrem en la salut dels vegetals.

Com s’hagués hagut de podar? Podar no es tallar una mica més amunt o més avall, com si fos un tall de cabell. Hi han uns certs punts de tall, que corresponen a les interseccions de les branques.

Si ho fem correctament l’abre podrà tancar millor les ferides i evitarem la pudrició interna de la fusta.

Per tant, tenim limitats els punt on podem tallar. No son infinits, a més no totes les interseccions son possibles, hem seguir la regla de l’1/3. La branca que deixem no pot ser inferior a 1/3 del diàmetre de la branca que em tallat.

Recorem que no hauriem de tallar branques de més de 5 cm de diàmetre en espècies que compartimenten malament com els populus, salzes o grevilleas. En casos excepcionals, podem tallar diàmetres una mica superiors en alzines, roures o oliveres per la seva bona compartimentació.

Sembla mentida que al segle XXI hi hagin brigades municipals que facin això. Em costa de creure que cap jardiner format  a les escoles de jardineria de Catalunya faci això. És molt trist.

La resposta d’ aquests arbres serà una brotada caòtica en aquestes branques mal podades, moltes es moriran i seran l’entrada de fongs patògens que atacaran la fusta que li serveix de suport. Amb els anys l’arbre serà menys estable i resultarà perillós.

Què perillosa que és la ignorancia!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s